Markku Toivonen Sarvesta miestä, sanasta härkää

Aito avioliitto -aloitteen kohtalonhetket

  • Ehta avioliitto
    Ehta avioliitto

Perustuslakivaliokunta jatkaa nk. Aito avioliitto –kansalaisaloitteen käsittelyä asiantuntijoiden kuulemisella helmikuussa, muutama viikko ennen sukupuolineutraalin avioliittolain voimaanastumista.

Edustaja Vesa-Matti Saarakkalan sukupuolineutraalin avioliittolain toista liitännäislakipakettia koskevassa blogissa (Puheenvuoro 10.12.2016) nostettiin esiin ”perusteltujen odotusten suoja” ja olettamus, että liitännäislakien hyväksyminen (toteutui 13.12.2016) muodostaisi tilanteen, jonka jälkeen avioliittolain muutos olisi perustuslain näkökulmasta vaikea kumota.  Todellakin, avioliittolain muutos ja muutokset lukuisiin muihin lakeihin on eduskunnassa vahvistettu. Sukupuolineutraalin, tasa-arvoisen avioliittolain mahdollistava kansalaisaloite hyväksyttiin kaksi vuotta sitten, perustuslain ja yhdenvertaisuuslain hengen mukaisesti, eduskunnan enemmistön kantana ja Tasavallan Presidentin vahvistamana.

Tänäisessä blogitekstissään Aito avioliitto –aktiivi Arto Jääskeläinen toteaa seuraavaa. ”Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ole astunut voimaan. Spn-avioliittolaki voidaan hyvin helposti kumota. Spn-avioliittolain puutteet, heikkolaatuisuus ja ongelmallisuus ovat olleet pitkään tiedossa. Samoin kuin se, että kumoaminen on hyvin mahdollista ilman ongelmia.”

Mikään ylläolevasta, lukuunottamatta voimaan astumista, ei valiokuntakäsittelynkään perusteella pidä paikkaansa. Jos kumoamiseen pyrkivä aloite olisi katsottu ongelmattomaksi, lakivaliokunta olisi jo valmistellut mietinnön eikä pyytänyt käsittelyä perustuslakivaliokunnassa. Sukupuolineutraali avioliittolaki ja muutokset muuhun lainsäädäntöön on kahden vuoden aikana valmisteltu huolellisesti ja tuotu eduskunnan sekä valiokuntien käsittelyyn asianmukaisesti. Samaan aikaan kansalaiset ovat suunnitelleet elämäänsä eteenpäin, tilanneet sormuksia, varanneet vihki- ja vastaanottotiloja ja lähettäneet kutsuja – hyväksytyn lain voimaantulon ollessa hyvin pian edessä.Maallikon näkökulmasta ja ilmeisimmin valtiosäännön asiantuntijoiden mukaan, päätellen valiokuntakäsittelystä, Aito avioliitto –aloite ja pyrkimykset jo hyväksytyn, merkittävän lakimuutoksen peruuttamiseksi ovat ongelma perusteltujen odotusten suojan nojalla. Jo vahvistettuja odotuksia vietäisiin nenän edestä.

Keskustelu Aito avioliitto -kansalaisaloitteen loppuvaiheista on jokseenkin "akateemista". Mielenkiintoisinta on periaatteelinen keskustelu aloitteiden vasta-aloitteista. Sukupuolineutraali, tasa-arvoinen avioliittolaki on Suomessa voimassa runsaan kahden kuukauden kuluttua kansalaisaloitejärjestelmän, kansalaisvaikuttamisen, tasa-arvon ja tasavertaisen kohtelun voittona.

http://tp83.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227670-avioliittolain-liitannaislae...

Todettakoon, että Arto Jääskeläinen on estänyt kommentointini blogiinsa, mutta kiitän häntä virikkeestä kirjoittaa omiani!

Hyvää Joulua ja onnellista Uutta Vuotta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Näyttää siltä, että lain voimaan astuminen on tavallisen tossunkuluttajan mielestä yhdentekevä. Se kun ei ole mitään itseltä pois. Verraten esimerkiksi siihen, kuinka maahanmuuttopolitiikkaa vastustaville löytyy omat fooruminsa ja Facebook-ruhmänsä.
AA-liikkeelle tietysti omat fooruminsa on, vaan hyvin paljon tiettyyn uskonnolliseen maailmankatsomukseen kytkeytyvä. Jotka kai pelkäävät jotain jumalan kostoa. Tai mieluummin oman ajatuskuplan puhkeamista. Vaikka tätä ilmeisesti ei koskaan tulla myöntämään.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Sosiaalisen median passiivisena kuluttajana voi todeta Aa-kannattajiston olevan runsaasti, mutta vähäväkisesti esillä. Koosteisiin ajatusmaailmasta, tavoitteista ja toteutustavoista voi perehtyä esim. Aitoavioliittolaisten julkiset aivopierut -sivustolla. En suosittele lapsille, nuorille enkä herkille aikuisille.

Valitettavasti Aa-yhdistys jatkaa kyseenalaista vähemmistövastaista toimintaansa ensi vuonnakin. Taustavoimana on illuusio näkemystensä yhtenevyydestä enemmistön mielipiteen kanssa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

On se kyllä jännä, miten nämä Aito avioliitto -seurakunnan piirissä vaikuttavat pyrkivät takertumaan jokaiseen ajateltavissa olevaan ja olemattomaankin oljenkorteen.

Etenkin lasten asema on Aito avioliitto -väelle ollut sellainen olkiukon ja keppihevosen ristisiitos, ettei tosikaan. Avioliittolain uudistuksen on väitetty aivan kestämättömien ajatusrakennelmien keinoilla heikentävän perheiden ja lasten asemaa. Tässä asiassa tahtipuikkoa on vimmalla heilutellut professori Tapio Puolimatka - kuoronsa hymistessä.

Tosiasiassahan sukupuolineutraali avioliitto ei muuta lasten (juridista) asemaa vähänkään vertaa. Noin yleisesti pienenä parannuksena voi ajatella sitä, että samaa sukupuolta olevien vanhempien liiton saama yhdenvertainen sinetti vahvistaa perhettä. Lisäksi sateenkaarivähemmistöön kuuluva nuori voi nähdä oman tulevaisuutensa mahdollisuudet entistä yhdenvertaisempina.

Kolmantena asiana on ulkoinen adoptio - joka taas on tapauskohtaisen vahvan viranomaisharkinnan vaativa asia. Jokainen adoptioprosessi on yksilöllinen ja lapsen paras selvitetään aina huolellisesti. Kun selvityksen lopputulos ratkaisee, on erikoista, että homoparien pitäisi olla heteroparien kanssa eri sarjassa. Adoptiokysymykseen vastaukset antava lapsivaikutusarvio tehtiin jo sisäistä adoptiota säädettäessä vuonna 2008.

***

Arto Jääskeläinen on ilmiselvästi estänyt kommentointimahdollisuuden juuri siksi, että tuohonkin pitkähköön tekstiinsä kohdistuvat kriittiset huomiot osoittaisivat taustalla olevan ajatusrakennelman oljenkorsista kyhätyksi muotopuoleksi himmeliksi - ja pelkona on ensimmäisessä kommentissa mainittu oman ajatuskuplan puhkeaminen.

Kun Aito avioliitto -seurakunnan piiristä ilmaistuja kommentteja on tässä seuraillut hyvän aikaa, niin yksi liikkeellepaneva voima on oman taivaspaikan varmistaminen - varmaankin vilpittömässä uskossa siihen, että harjoitettu toiminta on taivaspaikkoja jakavan mieleen.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Aa-aloitteen kannattajille on tosiaan kerrottu kannatusilmoituksen rekisteröinnistä taivaassakin.

Tällä kertaa Jääskeläisen blogiin ei voi kommentoida kukaan. Olen myös saanut henkilökohtaisen kommentointiellon, jota voinee pitää osoituksena oikealla asialla olemisesta.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Tosiasiassahan sukupuolineutraali avioliitto ei muuta lasten (juridista) asemaa vähänkään vertaa. Noin yleisesti pienenä parannuksena voi ajatella sitä, että samaa sukupuolta olevien vanhempien liiton saama yhdenvertainen sinetti vahvistaa perhettä. Lisäksi sateenkaarivähemmistöön kuuluva nuori voi nähdä oman tulevaisuutensa mahdollisuudet entistä yhdenvertaisempina."

---
Siis onko joku väittänyt jotain lasten juridisesta asemasta, liittyen spn-avioliittoon? Jos ei, tuo oli olkiukko. Itse olen ainakin pyrkinyt painottamaan sitä, että lasten, jotka nyt jo elävät hetero- ja sateenkaariperheissä, ns. asemaa se ei muuta miksikään eikä lapset muutosta edes huomaa. Muutos on yhteiskunnallinen, ja liittyy mm. siihen miten suhtaudutaan isättömyyteen.

(Kukahan on taivaspaikoistakaan mitään puhuhut...?)

Hassu juttu, ajattelin joku päivä tässä vastaustasi kysymykseesi miksi minun pitäisi kannattaa spn-avioliittoa ja sanoit (ilmeisesti mielestäsi tärkeimpinä) perusteluina tuon että lakimuutos "vahvistaa perhettä" (????) ja kuitenkaan tätä ei voi ei tarvitse eikä pidä soveltaa kaikkiin perhemalleihin, vain 2 vanhemman sateenkaariperheisiin, jotka tätä myötä "vahvistuvat". Tuo argumentti on niin täynnä ilmaa, ettei siinä ole oikeasti mitään sisältöä.

Toinen kahdesta top-argumentista oli ilmeisesti sitten tuo "sateenkaarinuoren tulevaisuuden toivo ja mahdollisuudet" tms. Ja kuitenkin vähemmistöjä ja myös vähemmisöihin kuuluvia nuoriakin on monenlaisia.

Väänsimme aikaisemmin mm. polyista ja mielestäsi on ihan ok tarjota heille jotain omaa järjestelyä heidän aseman, itsetunnon, oikeuksien jne. parantamiseksi, mutta ei avioliittoa. Homoilla taas oli jo se oma järjestelynsä, rekisteröity parisuhde, mutta se ei ilmeisesti saa aikaan sellaisia ihmeitä elämänlaadussa kuin avioliitto-status. Tätä logiikkaa en ole vieläkään loikein ymmärtänyt, enkä sitä miksi juuri ja ainoastaan homojen täytyy saada tämä oikeus.

Mutta en ryhdy riitelemään näin jouluna. Teen parannusta välittömästi enkä edes katso keskusteluja joulupyhinä. :) Rauhaisaa joulua. :)

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

"(Kukahan on taivaspaikoistakaan mitään puhuhut...?)"

Juu, ei varmasti vaikuta AAlaisten uskonnollinen vakaumus, ei... Mitenkäs se Matt. 10:33 menikään?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Lisävalaistusta taivaspaikka-asiasta löytyy Pasi Turusen Patmos-blogista:

”Aloitteen tie ei syksylläkään tule olemaan helppo, sillä hankkeella on eduskunnassa tätä nykyä paljon vastustusta. Mutta meillä ei ole vaihtoehtoja. Nyt kuitenkin on se historiallinen aika, jolloin tämä kamppailu on käytävä, jotta meidän ei tarvitse jälkeenpäin valittaa miksi kukaan Suomessa ei tehnyt mitään. Kun suomalaista historiaa tulevina vuosina kirjoitetaan, tämäkin asia ja yli 106 195 ihmisen tahdonilmaisu muistetaan historiankirjoissa. Se muistetaan myös taivaassa asti.”

http://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/877/aito_a...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuolineutraali avioliittolaki edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvon toteutumista yhteiskunnassa - mm. kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka on todennut ilmeisenä tosiasiana sukupuolineutraalin avioliittolain viestivän sosialisaation välityksellä kasvavalle sukupolvelle, että heteroseksuaalisen ja homoseksuaalisen parisuhteen ympärille muodostuvat perheet ovat samanarvoisia. Mikä on tietenkin olennaisen myönteistä arvokehitystä.

"
Hassu juttu, ajattelin joku päivä tässä vastaustasi kysymykseesi miksi minun pitäisi kannattaa spn-avioliittoa ja sanoit (ilmeisesti mielestäsi tärkeimpinä) perusteluina tuon että lakimuutos "vahvistaa perhettä" (????) ja kuitenkaan tätä ei voi ei tarvitse eikä pidä soveltaa kaikkiin perhemalleihin, vain 2 vanhemman sateenkaariperheisiin, jotka tätä myötä "vahvistuvat". Tuo argumentti on niin täynnä ilmaa, ettei siinä ole oikeasti mitään sisältöä."

Avioliittolain muuttuminen sukupuolineutraaliksi toki itsessään vahvistaa vain sellaisia perhemalleja, jotka rakentuvat kahden samaa sukupuolta olevan parisuhteesta. Avioliittolain muutokseen nivoutuvien sosiaaliturvalain yms. liitännäislakien uudistamisen voi toisaalta katsoa tuovan laaja-alaisemmin oikeusturvaa muunlaisille perhemalleille, vanhempainpäivärahajärjestelmään tehtävien muutosten tarkoitushan on kattavammin täydentää erilaisten perheiden yhdenvertaisuuden toteutumista.

Lähitulevaisuudessa perheoikeudellisia säännöksiä joudutaan joka tapauksessa tarkentamaan mm. siten, että ne huomioivat perheet, joissa on kahta useampi vanhempi (Alankomaissa tällainen jopa neljän vanhemman huomioiva lakiesitys on parhaillaan lainsäätäjän arvioitavana). Samoin voidaan olettaa, että eduskunnassa paraikaa käsittelyssä olevan translain osittaisuudistuksen seurauksena vanhemmuuden sukupuolistuneita nimityksiä joudutaan lain tasolla määrittelemään nykyistä väljemmin (henkilö, joka virallisessa väestötietojärjestelmässä on merkitty mieheksi, voi synnyttää ja olla siten periaatteessa samaan aikaan lapsen isä ja synnyttävänä henkilönä äiti!).

Arto Jääskeläinen

Markku Toivonen & Sami Mollgren,
Ei tarvitse arvailla eikä valittaa tyhjän takia:

http://artojaaskelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Et sitten mielenkiihkossasi malttanut odotella blogin julkaisemisessa siksi, että jouluvalmistelut tulivat suoritetuksi ja aikaa olisi taas ollut selittelylle, olkiukkojen kyhäilyille, oljenkorsille ja keppihevosille?

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Jaha, Jääskeläinen ei siis ole antanut kommentointimahdollisuutta viimeisimpään kirjoitukseensa. Se on tyypillistä aitoavioliittolaisille.

Uusi Suomi on keskustelupalsta – sen tarkoituksena on keskustelu ja kommentointi. Sitä paitsi se, ettei anna kommentointimahdollisuutta tai estää yksittäisten kirjoittajien kommentoinnin, on yhtä kuin tappion tunnustaminen etukäteen.

Ehdin jo kirjoittaa Jääskeläisen blogiin seuraavan kommentin, mutta laitan sen sitten tänne:

”Mutta kun tasa-arvoisesta avioliiittolaista on pelkkää hyötyä. Muutaman mielensä pahoittavan uskovaisen ja aitoavioliittolaisen odotusten suojan turvaaminen olisi demokratian, tasa-arvon ja lapsen oikeuksien vastaista.

Eduskunta on tehnyt paljon työtä liitännäislakien eteen ja saanut ne kaikki valmiiksi, koska se on nähnyt tasa-arvoisen avioliittolain hyväksi ja arvokkaaksi. Olisi nurinkurista ja suorastaan noloa, jos tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulo yhtäkkiä peruutettaisiinkin.

Hyvää joulua ja voimia blogistille. Joskus tulee pettymyksiä, mutta niistä toipuu aikanaan. Maaliskuun 2017 jälkeen blogisti ja Aito avioliitto -yhdistys voivat suunnata energiansa toisin ja ryhtyä esimerkiksi tekemään työtä sellaisten perheiden lasten hyväksi, joissa on alkoholiongelmia, väkivaltaa ja välinpitämättömyyttä.”

Hyvää Joulua kaikille keskustelijolle!

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

No mikä ongelma kommentoinnin sallimisessa olisi aiemminkaan ollut? Olisit hyvin ehtinyt esittämään omia vastakommenttejasi sitten kun kulkusia on kyllin kilistelty.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Arto Jääskeläinen on asettanut ehtoja kommentoimiselle ja eikä anna yhtään kommentointimahdollisuutta. Vaikka se esto olisi vahingossa päällä, mutta niin tyypillistä Aito Avioliitto-kerholaisille.

En muista yhtään sellaista blogia, joka kannattaa tasa-arvoista avioliittoa taikka niitä ylistäviä Tahdon 2013-blogeja, joissa olisi ollut kommentointiesto. Pyöreä nolla.

Mutta kauan aikaa sitten alussa Aito Avioliitto-blogit olivat melkein aina kommentointiesto päällä ja julistettiin vaan ja pistettiin ikkuna kiinni, samalla blogistanialaiset yrittivät ikkunan ulkopuolella esittää kysymyksiä tai vastailla ikkunansa takaa julistajalle.

Niitä estoja on ollut muutamia, en vain viitsi kahlata ympäri Puheenvuoroa. Arton ja muiden pitää vaan hyväksyä, että se jokin kaatuu on ihan Aito Avioliitto-aloite.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

"Arto Jääskeläinen on asettanut ehtoja kommentoimiselle ja eikä anna yhtään kommentointimahdollisuutta."

Erikoista tosiaan. Lieneekö jäänyt kommentoinnin esto vahingossa päälle. Jääskeläisen olisi syytä tarkistaa asia ja poistaa kirjoituksestaan joko kommentoinnin esto tai kommentointiohjeet.

Jääskeläinen muuten suosittelee toisinaan itse omia kirjoituksiaan ja kommenttejaan, mikä ei myöskään anna hänestä kovin mairittelevaa kuvaa.

Olli Nurmi

Esto pitää erikseen laittaa, sillä oletuksena kommentointi on aina päällä.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #9

#9. Aha, no se on vieläkin nolompaa Jääskeläisen kannalta.

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #14

Asennemaailmanne tulee selväksi yllä.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #19

#19. Jaa, "vihervasemmistolaisuus"? Jos se on aitoavioliittolaisuuden vastakohta, olen mielelläni "vihervasemmistolainen".

Arto Jääskeläinen

Markku Toivonen, Sami Mollgren, Topi Rantakivi, Petri Friari

Ei tarvitse arvailla eikä valittaa tyhjän takia:

http://artojaaskelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Kokonaisen blogin kirjoittaminen ja kaikki tämä haukkuminen kommenteissa vain siksi, että oman blogini kommentointi oli suljettu vuorokauden.

Haloo ?

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#18. Ei me mitään haukuta. Huvittuneina vain kommentoidaan sähläämistäsi ja totista, hiukan kiihkomielistä kirjoitteluasi.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Miksi et odottanut oman blogisi kanssa siksi kunnes sait aikaa kulkusten kilistelyltä? Tai miksi ylipäänsä suljit kommentoinnin? Pelkäätkö Arto, että joku ehtii puhkaista kuplasi kun et ole valvomassa tilannetta?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Perusteltujen odotusten suoja lienee terminä tosiaan enemmän käytetty liiketaloudellisia sopimuskiistoja ratkottaessa, mutta käsittääkseni se soveltuu myös tällaisiin "ylätason" oikeustilojen tarkasteluihin lainsäädäntötyössä - tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen ja sen vahvistaminen jo yksin loivat odotusarvoa sisältävän oikeustilan edellisen eduskuntakokoonpanon aikana.

Nykyinen hallitus on pääministerin ilmoituksella sitoutunut saattamaan avioliittolain uudistuksen voimaan ja on aktiivisesti valmistellut lain muutoksen edellyttämiä toimia liitännäislakien osalta, mikä kokonaisuutena on vahvistanut tätä perustellun odotuksen suojaa.

Aa-aloitteen osalta en odota enää muuta kuin perustuslakivaliokunnan lausunnon muotoilua, mikä oletettavasti antaa ymmärtää maaliskuussa voimaan tulevan lain vastaavan aikaisempaa lakia paremmin perustuslain yhdenvertaisuussäännöstä. Perustuslakivaliokunta kuulee vielä peräti viittä perustuslain ja valtiosääntöoikeuden asiantuntijaa, joten kukaan tuskin ilkeää väittää ko. aloitetta kohdellun yliolkaisesti, hätiköidysti tai muutenkaan sopimattomasti...

Hieman surullisin (tai paremminkin "hieman" "surullisin") mielin on siis todettava, että keskustelut avioliiton olemuksesta ja tarkoitusperistä taitavat laantua elleivät peräti lopu tykkänään parin kuukauden sisällä Aa-aloitteen kariutumisen myötä.

https://www.youtube.com/watch?v=lN6CP4R_D48

Arto Jääskeläinen

""Nykyinen hallitus on pääministerin ilmoituksella sitoutunut saattamaan avioliittolain uudistuksen voimaan..."

Pötyä. Hallitus ei ole koskaan esittänyt tuollaista sitoumusta. Jatketaan täällä:

http://artojaaskelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pääministeri Sipilä on henkilökohtaisesti ilmoittanut hallituksen kunnioittavan edellisen eduskunnan enemmistön tahtoa ja nykyinen oikeusministeri on aivan erikseeen pyydettäessä kirjallisesti ilmoittanut hallituksen valmistelevan tasa-arvoisen avioliittolain ja siihen liittyvien lakien voimaan saattamisen :

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Document...

""Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Eduskunta hyväksyi joulukuussa 2014 avioliittolain (234/1929) muutoksen, jonka nojalla myös samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat solmia avioliiton. Lainmuutos (156/2015) tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2017.
Eduskunta edellytti lainmuutosta hyväksyessään, että hallitus antaa esityksen tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämistä muutoksista muihin lakeihin eduskunnan käsiteltäväksi 31 päivään joulukuuta 2015 mennessä. Oikeusministeriössä kartoitetaan parhaillaan yhteistyössä muiden ministeriöiden ja viranomaistahojen kanssa perusteellisesti niitä lainsäädäntötarkistuksia, joita avioliittolain muutos edellyttää.

Tiedossa olevia tarkistustarpeita on erityisesti oikeusministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön toimialaan kuuluvassa lainsäädännössä kuten rekisteröidyistä parisuhteista annetussa laissa (950/2001), transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetussa laissa (563/2002) sekä vanhempain- ja perhevapaiden määräytymistä ja muita sosiaalietuuksia koskevissa säädöksissä. Lisäksi säädösmuutosten toimeenpano edellyttää muun muassa Väestörekisterikeskuksen tietojärjestelmien muokkaamista.

Hallituksen esitys asiassa valmistellaan siten, että se on annettavissa eduskunnan käsiteltäväksi vuoden 2015 loppuun mennessä. On mahdollista, että eräät sosiaali- ja terveysministeriön toimialaan kuuluvat, etuusjärjestelmiin liittyvät lainmuutokset edellyttävät laajapohjaisempaa valmistelua. Näiltäkin osin tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämät muutokset tullaan kuitenkin esittelemään eduskunnalle siten, että tarvittava täydentävä lainsäädäntö voi tulla voimaan 1. päivänä maaliskuuta 2017."

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #21

Eli väittämäsi oli perätön.

Ei löydy mistään väitettäsi:

""Nykyinen hallitus on pääministerin ilmoituksella sitoutunut saattamaan avioliittolain uudistuksen voimaan..."

Turhaa sitä on etsiäkin kun sellaista ei ole.

Tiedät varmaan hyvin vaikka nyt sitä muuksi muutat, mitä Sipilän sanoma asia tarkoitti siihen aikaan kun se oli sanottu. Silloin poltteli vihervasureiden porukkaa pelko, että uuden eduskunnan tullessa spn-asioita ei enää esiteltäisi ollenkaan vaan työnnettäisiin roskikseen.

Sipilän oli luultavasti helppoa antaa tuollainen myönnytys sillä Aa-aloite korjaa asian perässä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #30

@30. En ymmärrä todellakaan höpinääsi?

Sitten kun Piraattipuolue nousee eduskuntaan, niin Piraattipuolue ei ole vasemmalla tai oikealla vaan se on keskellä.

Sitä paitsi Piraattipuolue suosittelee tasa-arvoista avioliittoa ehdottomasti. Ihmisoikeuksien ja vapaan uskonnon puolesta emme ryhdy alentamaan tätä asiaa, mitä Arto siinä raivoaa.

Täytyy kysyä, että keiltä nämä on poissa, jos laki astuu voimaan maaliskuussa 2017? Ei lapsilta kysytä vaan niiltä, ketkä olivat vanhanaikaisesti naimisissa, niin mitä sieltä muka poistuu?

Ei yhtikäs mitään kuin vain parannusta lakipykälöihin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #30

:)

Jo heti kevyellä Bingittämisellä löytyy uutisointia Sipilän itsensä esittämistä asiaan liittyvistä sanomisista :

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015060219796710_u...

"Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan avioliittolain valmistelu jatkuu normaalisti."

Niin?

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #32

Juho Antikainen,

ei uutisoinnista ollut puutetta. :)

Sipilä totesi vain valmistelun jatkuvan kun epäilitte spn-avioliittolain menevän roskiin, minne se epäilemättä edelleen kuuluukin.

Väitteesi oli perätön.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #21

Keskusta-oikeistolainen hallituksemme on peruutellut monessa asiassa, mutta avioliittolain muutoksen edellyttämät lakipaketit on viety maaliin juuri pääministeri Sipilän lupausten mukaisesti.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #33

Minusta tuossa näkyy juuri Sipilän ero useaan aiempaan pääministeriin. Hän on todellisuudessa nopea liikkeissään. Jos joku (hyväkin) asia osoittautuu mahdottomaksi viedä eteenpäin sellaisena kuin sitä aluksi yritetään, hän ei koe sitä henkilökohtaisena haasteena ja epäonnistumisena vaan todellakin peruuttaa ja hakee vaihtoehtoista tapaa edistää asiaa kokonaisuudessaan.

Avioliittolain muutos taas on jo hyväksytty muutos eikä siinä ilmeisesti ole mitään vikaa sinällään. On paljon asioita, joista on erilaisia näkemyksiä ja yksi demokratian perusajatuksista on myös, että edetään enemmistön tahdon mukaan mutta kuitenkin myös tietyllä tavalla johdonmukaisesti. Silloin ei ole mitään syytä lähteä peruuttamaan tai vaikeuttamaan lainmuutosta.

Näin ollen Hesarin haastattelun toteamus, että Sipilän haastattelusta sai vaikutelman, että hän on tyytyväinen näihin vajaaseen kahteen vuoteen ja hallituksen toimet edistyvät suunnitellun mukaan, pitää varmaan paikkansa. Silloin avioliittolain vaatimien lakimuutosten toteuttaminen on vain teknistä perusasiaa. Hallituksen toiminnan varsinainen pääpaino on ihan jossain muualla.

Joten 'Aito avioliitto' ja sen puuhamiehet voivat argumentoida mitä tahansa mutta todellisuudessa heillä ei ole enää jäljellä ensimmäistäkään argumenttia, joka voisi toimia. Aika on ajanut jo sen ohi. Lopullinen hylkäys kansalaisaloitteelle tulee aikanaan.

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk

Jos se on demokratiaa, että 166851 kansalaisen allekirjoittama aloite saa jyrätä 106195 kansalaisen allekirjoittaman avioliittokäsityksen, niin huteraapa on demokratia näissä puitteissa.

Vähintä mitä eduskunta ja sen valiokunnat voivat nyt tehdä, on laatia lapsivaikutusten arviointi avioliittolain muutoksesta sukupuolineutraaliksi. Sitä edellytti jo v. 2014 lakivaliokunta, mutta mitä teki eduskunta. Lakaisi asian maton alle. Tätäkö on demokratia?

Sekä käsitellä aitoavioliitto-kansalaisaloitteen yhtä hartaasti ja vakavasti, kuin se käsitteli edellisen avioliittoa koskeneen kansalaisaloitteen.

Jos laki kansalaisaloitteesta laadittiin vain yhtä ainoaa kansalaisaloitetta koskevaksi (miltä nyt näyttää), on lainsäädännässä maassamme todellakin jotain mätää.

Näin perustavaa laatua oleva asia kuin avioliitto ja avioliittolaki, joka on alunperin tehty lähinnä lasten ja naisten suojaksi, olisi sietänyt saada kansanäänestyksen taakseen, jotta jokainen suomalainen olisi saanut siitä lausua kantansa.

Sukupuolineutraalissa avioliitossa laiminlyödään ennennäkemättömällä tavalla lapsen oikeus, jonka YK on sinetöinyt.

Olen aivan varma, että jos suomalaisilta olisi kansanäänestyksesä kysytty, kumpi heidän mielestään on painavampi ihmisoikeus, lapsen perusoikeus omaan isään ja äitiin, vai samaa sukupuolta olevien oikeus avioliittoon, olisi tulos ollut murskavoitto edelliselle.

Älkäähän nuolaisko ennenkuin tipahtaa! Monet muutkin maat (Slovenia mm.) ovat kumonneet sukupuolineutraalin avioliittolain ennen sen voimaanastumista! (http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015122020862673_...). Miksei sama onnistuisi Suomessa?

Rauhallista Joulua!

Käyttäjän JanneKorhonen kuva
Janne Korhonen

Eikö Paula ja Arto juhli mielikuvitushahmon keksittyjä synttäreitä ja lue suurta satukirjaa sen kunniaksi kun kiihkoissaan täällä paasaavat?

Ja lapsivaikutusten arviointi tulisi tehdä AA-porukan lapsille ja lapsenlapsille:

MTV3: Uusi tutkimus murtaa myyttejä: Uskonnolliset lapset ovatkin muita itsekkäämpiä?

http://m.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/uusi-tutk...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Se on demokratiaa, että eduskunta hyväksyi suuren salin äänestyksessä Tahdon 2013 -kansalaisaloitteen. Se on demokratiaa, että muu lainsäädäntö on korjattu uutta avioliittolakia vastaavaksi suuren salin äänestyksissä. Se on demokratiaa, että Aito avioliitto -kansalaisaloite on otettu asianmukaiseen käsittelyyn. Demokratiaa on myös, että se hylätään. Ilman suuren salin äänestystä, jos perustuslakivaliokunta katsoo aloitteen perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen vastaiseksi - yleisen oikeustajun mukaisesti. Siihen viittaa käsittelyn lykkääminen. Aa-aktiivien kansanedustajiin kohdistama lobbaus kirjalahjoineen ei ole tuottanut tulosta. "Rukousmyrskyt" eivät ole tuottaneet tulosta. Realiteettien kieltäminen ei ole tuottanut eikä tuota muuta tulosta kuin lisää katkeruutta ja mielipahaa piireissänne.

Arto Jääskeläinen

Olipa kova parku kun ei päässyt kommentoimaan ja etenkin niillä, joiden kommentointi oli estetty huonon käytöksen vuoksi aiemmissa keskusteluissa.

Yleisin syy keskustelijan kiellolle on henkilökohtaiset solvaukset tai että ei haluta pysyä asiassa vaikka siitä on huomautettu selvästi.

En ottanut alussa mitään kommentteja, koska tarvitsin aikaa jouluvalmisteluihin enkä pystynyt seuraamaan blogini kommentointia. Kommentointi on ollut auki jo jonkin aikaa kaikille, paitsi aiemmin epäasiallisesti käyttäytyneille kirjoittajille.

Ongelmakysymyksissä kehotan kääntymään blogini puoleen:

http://artojaaskelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Sieltä löytyvät vastaukset myös perättömiin väittämiin, joita tähän Markku Toivosen "kohtalonhetki -blogiin" on tehtailtu. Jatketaan siellä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@15. Tuonne blogiisi en lähde kirjoittelemaan. Se ottamasi seikka tarkoittaa yleensä omaisuudensuojaa ja liiketaloutta mutta ei mitään tuollaista avioliittoja, isänpäiviä, äitienpäiviä, jouluaattoja. Koska ne itsessään eivät ole vieneet keneltäkään rahaa.

Tutkittuani omaa blogini editoria, niin ei siitä niin vain pääse:

Ensin asetat keskusteluille ehdot (et edes noudata Uuden Suomen keskusteluohjeita) ja sen jälkeen laitat eston päälle klikkaamalla radionapista. Se on aivan selvä juttu.

http://aijaa.com/cDEWWn

Sitten haukut muita keskustelijoita ja valittelet, ettei sinulla ollut aikaa jouluvalmistelujen ajaksi. Valehteletko itsellesi?

1. Olisiko kannattanut kirjoittaa blogi vasta joulujen jälkeen?
2. Kiireet eivät minulla vaikuttaneet, mitä sitä jos monta perinteisiä jouluruokia ja aitoa rosollia on täytynyt tehdä? Paketteja ja vierailuja, sitten hautausmaa? Siivota koko huusholli? Silti jäi aikaa.
3. Ei sitä radionappia vahingossa paineta vain kiireiden takia, koska katso kohta nro 1.

Ohimennen somenetissä havaittua:

Netissä pyörii nyt kummallisia juttuja, missä Aito Avioliitto on nostanut kierroksia niin paljon, koska Tasa-arvoinen avioliitto on pian oven takana ja siellä levitellään nyt paljon valhetta. Minä en nosta joitakin 'aivot narikkaan'-aiheita teidän porukkanne toimestanne. Se on niin noloa kuin voi olla.

EDIT: Muokattu eräs yksi puuttuva kohta.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Pahoittelen, että pidin paussia perhejoulun vieton vuoksi blogin seuraamisesta. Kiitän aktiivisuudesta.

Moni Aa-aktiivi elättää toiveita, joilla ei ole realistisia yhtymäkohtia maanpäälliseen todellisuuteen. Avioliittolain muutos on siis edelleenkin vahvistettu viimeistäkin liitännäislakimuutosta myöten. Helposti sitä ei kaadeta. Sen estävät valiokuntakäsittely asiantuntijakuulemisineen ja viime kädessä äänestys suuressa salissa, jos Aa-aloite milloinkaan sinne päätyy.

Kukaan ei estä lillukanvarsissa riippumista eikä itsensä sumuttamista. Häviön tunnustaminen, surutyö ja uudelleen suuntautuminen ovat tarpeellisia vaiheita matkalla henkiseen tasapainoon. Niitä ei pidä sysätä syrjään.

Hyvää Joulupäivän jatkoa.

P.S. Avioparimme Jouluseimi (kuvassa) odottaa adoptiolasta. Ehkäpä jo ensi Jouluna.

Arto Jääskeläinen

Rauha sinulle Markku. Herää kuitenkin utopiastasi.

Samaa sukupuolta oleva pari ei voi olla koskaan "avioliitto" ilman, että avioliiton merkitys väärennetään täysin. Ja silti se olisi vain "avioliitto", lainausmerkeissä. Ymmärrätkö ?
Miehen ja naisen liito on eri asia. Ei mikä tahansa kahden tai useamman muodostama liitto ole avioliitto.
Totuutta avioliiton aidosta merkityksestä naisen ja miehen liittona ei voi väärentää lailla. Se olisi pelkkä feikki silloin.

Vastuutonta ehdottaa lasten viemistä tähän kuvioon.
Jos odotat minulta sääliä, niin sitä on. Lasta kohtaan.

Hyvää Tapaninpäivää sinulle ja kaikille muillekin.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Totta kai kahden aikuisen vapaasta tahdosta laillisin menoin solmima avioliitto on avioliitto (ilman lainausmerkkejä), olivat osapuolet sitten samaa tai eri sukupuolta. Mikään ei väärenny, kun 1. maaliskuuta 2017 lähtien myös Suomessa samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton.

Näinhän on ollut jo Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Islannissa, Irlannissa, Isossa-Britanniassa, Alankomaissa, Belgiassa, Luxemburgissa, Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa, Uudessa-Seelannissa, Kanadassa, USA:ssa, Argentiinassa, Kolumbiassa Etelä-Afrikassa, Uruguayssa ja Brasiliassa. Ja vielä lisäksi muutamilla alueilla.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #38

#38. Ja kaikissa noissa maissa on luultavasti ollut omat jääskeläisensä ja puolimatkansa, jotka ovat yrittäneet jarruttaa kehitystä viimeiseen saakka.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #40

@40. Niin ja Hankamäki. Hän väitti eronneena ja ei löydy täsmällisiä tietoja. En löytänyt mitään.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #41

Eipä tietoja jäsenyydestä kannata etsiäkään. Hankamäki ei tunne Setaa "omakseen" ja kyllähän toiminta on muuttunut kovasti menneistä ajoista (1970 luvulta vuosituhannen loppuun), jolloin seksuaalinen tasa-arvo oli tapetilla. Painopiste on siirtynyt sukupuolivähemmistöihin, jos ulkopuolelta yhdistyksen toimintaa katsoo. Painopisteen pitääkin olla ryhmissä, joiden asema on turvattomin.

Liityin Setaan puolisoni kanssa kuluvana vuonna. Ratkaiseva kimmoke oli kotikaupungissani kokoontuva vertaistukiryhmä, joka on avoin kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolesta riippumatta. Se avasi silmät toiminnan tärkeydelle. Kuvittelin työni ja taustani puolesta olevani asioista perillä, mutta oli terveellistä havaita keskustelujen, kontaktien perusteella, miten paljon opittavaa on. Terapiasta ei ole kyse, vaan keskustelusta turvallisessa tilassa.

Minusta on hyvä, että Hankamäki esittää kritiikkiä. Tosin hän hyvänä ja klikkauksia haluavana kirjoittajana tarkoituksellisesti polemisoi ja kärjistää, jättäen myös koko kuvan kannalta oleellisia muita kannanottojaan lukijoiden etsittäviksi. Hankamäen mielestä avioliitto on sopimus julkisen vallan kanssa. Lähes samaan hengenvetoon hän iloitsee avioliittolain muutoksesta.

http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2014/11/105-92-h...

Hankamäki heittää veteen katiskojaan ja katsoo hyvillään virnistäen keitä sinne jää ;)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ole utopiaa. Mikä lain mukaan on avioliitto on samalla aito avioliitto myös 1.3.2017 alkaen. Avioliittolain vastustajat käyttävät aivan varmasti katkeruutensa lievittämiseksi erilaisia halventavia ja eriarvoistavia nimityksiä avioliitolle, mutta se on nimittelijöiden oma häpeä.

Hyvää loppuvuotta toivottavat pian aidosti aviossa olevat elämänkumppanit.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Markku, älä välitä Jääskeläisen jutuista. Jääskeläinen elää paksussa tahmeassa kuplassa, jonka vanki hän luultavasti tulee olemaan aina. Hänen mielipiteensä eivät myöskään paljoa paina, kun eduskunta päättää avioliittolaista.

Aikuisissa Jääskeläisen jutut herättävät lähinnä huvittuneisuutta, mutta olennaista on, että sateenkaariperheiden lapsia ja muitakin lapsia suojellaan hänen kaltaistensa ihmisten puheilta ja mielipiteiltä.

Maaliskuussa samaa sukupuolta olevien parien avioliitto on yhtä aito kuin muidenkin.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #42

Vaikka Jääskeläinen henkilökohtaisuuksiin tavan takaa meneekin, en ota niitä henkilökohtaisesti. Hauskaahan tässä on, että Jääskeläinen haluaa keskustella kanssani hiekkalaatikollani, mutta ei anna minun keskustella kanssaan hiekkalaatikollaan. No, hiekkalaatikossani ovat laidat avarat ja taivas korkealla.

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #47

Kun muut leikkivät aiemmin hiekkalaatikollani, niin sinä kävit tekemässä sinne tarpeesi ja sait kiellon siksi hiekkalaatikolleni, epäasiallisen käytöksen vuoksi.
Jos lupaat olla kiltti setä jatkossa, niin päästän sinut takaisin hiekkalaatikolleni.

Ok ?

Kävin poistamassa kieltosi.

Ole hyvä !

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #48

Tulen, jos olen tullakseni ja katson, miten Jääskeläinen käyttäytyy. Kaltaiseni kiltti setä valikoi seuransa!

Drewan Störe

Näihin AA-kerholaisten juttuihin olisi helpompi suhtautua mikäli heistä edes joku suoraan myöntäisi koko kuvion syyksi sen, että Raamatun mukaan homous on syntiä. "Lasten oikeuksilla" mutu-pohjalta ratsastaminen ja kaikki muu perusteeton sekoilu aiheuttavat vain suunnatonta myötähäpeää.

Erilaisuus on väärin ja autuas on se, joka homoja kiusaa. <-- Tässä ehdotelmaa AA-klubin sloganiksi eli iskulauseeksi.

Arto Jääskeläinen

Markku Toivonen,

pyrkimyksesi muuttaa homous avioliitoksi ja tuoda viedä lapsia siihen mukaan on todella väärä. Se on niin kyseenalaista toimintaa, että kuuluu pikemmin rikoslakiin kuin avioliittolakiin --- ja aivan toisinpäin säädettynä, lasten suojelemiseksi.

Jos haluat puhua jotain tasa-arvosta, niin muistetaan mitä on lasten tasa-arvo ja ensisijainen asia: äiti ja isä. Sen ensisijaisuutta ei mitenkään muuta voiko se aina toteutua. Omat pyrkimyksesi ovat täysin toissijaisia tuohon lasten tasa-arvoon verrattuna.

Sen lisäksi, etä vaadit täysin väärää asiaa lainsäädännöllä toteutettavaksi, loukkaat laajaa joukkoa kristillisiä ihmisiä. Suorastaan kivität henkisesti. Sinun maailmankatsomuksesi ei voi olla niin paljon parempi, että voisit kävellä heidän yli vihersävyisellä vähemmistödiktatuurillasi.

Vähemmistödiktatuurisi edistää vihervasemmistolaista maailmankuvaa ja siihen liittyvää kaltevaa pintaa. Tiedetään yleisesti, että tuollaisen ideologisen roskan perässä sen onnistuessa pyritään tuomaan aina uutta ideologista roskaa.

Jos vetoat siihen, että jossain muussa maassa on tuollaista jo toteutettu, niin mitä sitten ?
Oikea kysymys onkin onko se oikein, loukataanko siinä lasten etua, perustuuko käsitys vähemmistöasioiden poliittiseen hyödyntämiseen ja millaisia tulevaisuuden vaikutuksia sillä on juurettomuuden, arvottomuuden, poliittisten seurausten, ym. laajempien vaikutusten kautta. On silmien sulkemista ajatella niin suppeasti, että kysymys olisi vain "täytyykö myös homoutta pitää avioliittona".
Suppeus on tietysti ymmärrettävää, kun tiedotusvälineilläkään ei ole kapasiteettia käsitellä asiaa rehellisesti ja syvällisemmin yhteiskunnan kannalta. Ja vaikka kapasiteettia miettiä hieman pidemmälle olisi tai joku muu asioihin syventynyt jopa tekisi sen median puolesta, niin ei poliittisesti haluta tuoda esiin muuta kuin yksipuolista tunteisiin vetoavaa vääristelyä vihervasemmistolaisesta maailmankuvasta katsottuna.

Petri Friari,

se paksu tahmea kupla on vihervasemmistolainen, työkaluina myös feminismi ja liberalismi.
Onneksi ihmiset ovat alkaneet nähdä erilaisten tapahtumien kautta (ei vain tämä avioliittokysymys vaan paljon muita) tiedotusvälineidemme yhteiskunnalliset ohjailupyrkimykset ja halun "valistaa" meitä "taantumuksellisia ja historiaan jämähtäneitä".
Ymmärrän, että haluaisit vaientaa minut ja yrität esittää puhuvasi sateenkaarilasten edun mukaisesti mikä on perätöntä.
Sateenkaarilapsia pitäisi pikemminkin suojella poliittisilta pyrkimysiltä vaientaa totuuden esiin tuominen.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Sukupuolineutraalia avioliittolakia ei ole tarvinnut "vaatia". Se on annettu demokraattisen, kansalaisaloitteesta lähteneen lainsäätämisprosessin nojalla. Osuuteni siihen oli kannatusilmoituksen täyttäminen.

Yksi kristillinen avioliittokäsitys ymmärrettävästi ei sulje sisälleen samansukupuolisten avioliittoa. Kuten Jääskeläinen on voinut havaita, on muitakin kristillisiä avioliittokäsityksiä ja niiden pohjalta vuonna 2017 nähdään myös kirkollisia vihkitoimituksia.

Jääskeläistäkään ei yritetä vaientaa. Saathan kirjoittaa kommentteja tässä blogissa vaikka olet estänyt minulta kommentit omiisi.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#45. Jääskeläinen, kuittaat tietenkin tämän jutun ”vihervasemmistolaisena propagandana”, mutta laitan silti tähän linkin: http://www.opettaja.fi/cs/opettaja/jutut&juttuID=1... .

Jutussa sanotaan näin:

“Silti Anna joutuu vieläkin kertomaan lapsilleen, että on olemassa ihmisiä, joiden mielestä heidän perhettään ei saisi olla olemassa.

– Lapset eivät voi tietenkään sitä ymmärtää. Jouduimme esimerkiksi syyskuussa muuttamaan esikoisemme koulureittiä, koska matkan varrella kampanjoitiin voimakkaasti aidon avioliiton puolesta. Emme halunneet, että lapsemme joutuu näkemään niin avointa vihamielisyyttä perhettämme kohtaan.”

Toivottavasti sinä Jääskeläinen et kuulu niihin ihmisiin, joiden mielestä tuota perhettä ei saisi olla olemassa. Eikö olisi parempi, että näillä naisilla olisi mahdollisuus solmia halutessaan avioliitto? Sehän sitouttaisi perhettä tiiviimmin ja olisi hyväksi lapsillekin. Eikö aito avioliitto -ajattelu tosiaankaan ole haitallista joidenkin lasten kannalta?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Nähdäkseni Jääskeläinen jo vastasi omalla tavallaan. Samaa sukupuolta olevien avioliitto ja lapset ovat Jääskeläisen mukaan rikoslain piiriin kuuluva yhtälö. Ääriajatteluun näkyy mahtuvan kaikenlaista.

Vastuulliset toimijat, kuten Seta, Sateenkaariperheet ry ja opetushallitus tekevät parhaansa kaikenlaisten perheiden ja lasten eteen.

Asianmukaisen suvaitsevuutta ja diversiteettiä painottavan varhaiskasvatuksen ja koulusivistyksen saaneet lapset ja nuoret voivat puolestaan valistaa vanhempiaan. Näin on käynyt muissakin asioissa.

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #54

Et vähällä myönnä, että samaa sukupuolta olevien parien tarjoama kasvuympäristö ei ole sieltä parhaasta päästä ajatellen nimenomaan lapsen näkökulmasta.

Merkillistä, että pidät sitä "ääriajatteluna".

Vastuulliset toimijat kuten Seta... ? Voi hyvä Sylvi, anna minun kaikki kestää.

Korjattu lauseesi:

Poliittiset aivopesijät, kuten Seta, OPH, ym.

Ei kaikkea tarvitse suvaita vaikka sitä tyrkytetään laajasti koko vihreän voiman laajuudelta.

Mellä päin ihmisiä suvaitaan, vääriä ja väärennettyjä asioita ei.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #55

Mikä samaa sukupuolta olevien parien tarjoamassa kasvuympäristössä muka olisi sellaista, että se lähtökohtaisesti olisi parhaudeltaan jotain muuta kuin eri sukupuolta olevien parien tarjoama kasvuympäristö?

Arto Jääskeläinen

""...koska matkan varrella kampanjoitiin voimakkaasti aidon avioliiton puolesta..."

No olipas kauhea asia jos joutuisi kohtaamaan sen, että perheeseen kuuluu esimerkiksi isä ja äiti !

Tuo on kyllä aikamoista sairastamista jos reittiä "pitää muuttaa" sen vuoksi, että joutuisi näkemään normaaleja asioita kuten puhetta naisen ja miehen avioliitosta,
joka on maailman luonnollisin asia.

Annoit yhden esimerkin siitä, miten tiedotusvälineissä tarkoituksellisesti pyritään mustamaalaamaan. Tavallinen perhe = hirveä asia, muu = ok. Sillä lailla.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #56

Ei siinä, että puhutaan kauniisti naisen ja miehen vanhemmoimasta perheestä. Mutta kun samaan hengenvetoon Aito avioliitto -seurakunta ylenkatsoo esimerkiksi samaa sukupuolta olevien vanhemmoimia perheitä, ihan ääneen.

Sellaisten puheiden kohtaaminen ei tee hyvää.

Että jos Arto Jääskeläinen katsoisit peiliin, ja miettisit, millainen ihminen sieltä katsoo takaisin.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #56

“No olipas kauhea asia jos joutuisi kohtaamaan sen, että perheeseen kuuluu esimerkiksi isä ja äiti !”

On se lapsille vähän ikävää kulkea aito avioliitto -standin ohi, missä aito avioliitto -tädit ja -sedät viestittävät, että teidän perheenne on vääränlainen, koska teillä ei ole isää ja äitiä. Yhtä lailla ikävää se on yksinhuoltajaperheiden lasten kannalta.

Jääskeläinen, sinulla on täysin väärät premissit. Sinä ja koko aito avioliitto -kerho yritätte uskotella, että tasa-arvoisen avioliittolain perusta olisi tällainen: tavallinen perhe = huono asia, homo- tai lesboperhe = tavoiteltava asia. Koko aito avioliitto -ideologia perustuu tämän tahallaan vääristellyn kuvan valheelliseen ylläpitoon.

Tasa-arvoisen avioliittolain perusta on tämä: tavallinen perhe = erinomainen asia, muunlaiset perheet = myös erinomainen asia.

Aito avioliitto -ideologiaa ei kenenkään tarvitse mustamaalata. Se tekee sen itse.

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #58

""Yhtä lailla ikävää se on yksinhuoltajaperheiden lasten kannalta.""

Täyttä hölynpölyä vedota yksinhuoltajiin.

Olen yksinhuoltaja ja kannatan varauksetta normaalia käsitystä avioliitosta miehen ja naisen liittona. Siinä ei ole mitään loukkaavaa, sopimatonta tai syrjivää.

On pelkkää tarpeetonta ja haitallista vääristelyä (ja juuriltaan vihervasemmistolaista sellaista) alkaa muuttaa avioliiton merkitystä miehen ja naisen liitosta joksikin epämääräisemmäksi. Samanlaista systemaattista sanan merkityksen vääristelyä kuin moni muukin asia vihervasemmistolaisessa ideologiassa ja samalla ensi askel tuolla polulla.

Avioliitto miehen ja naisen liittona on luonnollinen, tavallinen ja ajaton asia, ei mikään yht'äkkinen ideologinen asioiden hämärtäminen kuten spn-avioliitto.

Matti Tapani Vastaus kommenttiin #60

On pelkkää tarpeetonta ja haitallista vääristelyä puhua avioliitosta kuin se olisi jokin iäinen, muuttumaton konsepti. Näin ei ole. Avioliitto ei ole myöskään ajaton, kuten väität. Oletko perehtynyt ollenkaan sen konseptin historiaan, josta puhut?

Antiikin aikaan avioliitto solmittiin tavallisesti yhden miehen ja yhden naisen välille. Tämä tarkoitti, että nainen siirtyi isänsä omistuksesta aviomiehensä omistukseen. Avioliiton olivat luultavasti solmineet pariskunnan perheet, jotka halusivat vahvistaa poliittista tai taloudellista asemaansa tahi osoittaa kunnioitusta toisilleen. Motiivi avioliitolle olivat hyöty ja velvollisuus, ei rakkaus. Se oli aikansa aito avioliitto. Meininki oli hyvin samanlainen ympäri maailmaa tietyin lisäyksin: Egyptissä aatelisto nai sisaruksiaan pitääkseen verilinjat puhtaina ja Kiinassa aviottomina kuolleiden ruumiita naitettiin keskenään, jotta henget saisivat onnen tuonpuoleisessa. Ihmisten omistusta, insestiä, kuolleiden naittamista… mutta mitä väliä, kunhan vain oli yksi mies ja yksi nainen! Paitsi että näissä kaikissa kulttuureissa tunnettiin myös versio spn-aviosta, kunnes kristinusko ilmestyi kuvioihin.

Ja entäpä se Raamatun sanelema avioliitto yhden miehen ja yhden naisen välillä? No, sellaista ei ole. Raamattu ei missään kohdassa määrittele avioliittoa tuolla tavalla (ainoa läheltäkään liippaava kohta on viittaus Aadamista ja Eevasta, joiden myötä mies ja nainen tulevat yhdeksi, mikä on ennemminkin viittaus seksuaaliseen kanssakäymiseen). Raamattu sen sijaan antaa selvät ohjeet, miten solmitaan ja ylläpidetään avioliitto yhden miehen ja tasan niin monen naisen kanssa kuin mies suinkin haluaa. Olihan arvostetulla Salomollakin satoja vaimoja – jalkavaimoista puhumattakaan – mikä oli Jumalalla täysin ok. On muistettava, että Raamatun aikoihin vaimo oli esine, jolla ei ollut ihmisarvoa kuten miehellä. Raiskatuksi tullut nainen määrätään avioitumaan raiskaajansa kanssa. Leskeksi jäänyt nainen määrätään avioitumaan edesmenneen miehensä veljen kanssa. Se on Raamatun aito avioliitto.

Kysynkin nyt, missä on se muuttumaton ja ajaton avioliitto? Monogaminen, rakkauteen perustuva avioliitto on äärimmäisen tuore keksintö – hallitsivathan vielä 100 vuotta sitten avioliittoa rakkautta enemmän Suomessa säätytausta ja Amerikassa rotu. On silkkaa silmänsä historialta ummistamista väittää, että avioliitto olisi ollut aina samanlainen. Saanen muistuttaa, että kun sekarotuavioliitot laillistettiin, vastustajat pitivät sitä samaten ideologisena vääristelynä. Nyt, kuutisenkymmentä vuotta myöhemmin, tuskin edes sinulle tulisi mieleen väittää, että tumma- ja vaaleaihoisten välinen avioliitto olisi käsitteen vääristelyä. Käsite on siis muuttunut. Ja miksei muuttuisi, onhan se sentään ihmisen luoma ja ylläpitämä käsite.

Mitä tulee luonnollisuuteen, minusta on aina surkuhupaisaa, kun ihmiset lähtevät liikkeelle avioliiton ”luonnollisuudesta". Missä kontekstissa sanaa ”luonnollinen" edes käytetään? Luonnollinen~yliluonnollinen, siis jokin, joka on tieteellisin keinoin havainnoitavissa, tutkittavissa ja perusteltavissa? Luonnollinen~keinotekoinen, siis jokin, joka on luonnossa tavattavaa ja luonnollista alkuperää eikä ihmisen luomaa tai kehittämää? Vaiko luonnollinen merkityksessä 'yksilölle ominainen'? Avioliittohan ei ole luonnollinen vaan keinotekoinen: eivät muut luontokappaleet mene keskenään naimisiin. Parinmuodostus on kyllä luonnollinen ilmiö eliöiden keskuudessa, joissain tapauksissa jopa elinikäinen kumppanuus, mutta pingviinipariskunnasta ei voi sanoa niiden olevan avioliitossa. Avioliitto on ihmisen kehittämä instituutio ja yhtä keinotekoinen kuin hautajaiset, aikuistumisriitit ja mitkä tahansa muut kulttuurilliset ilmiöt. Ihmiset muodostavat parisuhteita kaikkialla maailmassa, sen voi sanoa olevan luonnollista, mutta avioliitto on eri ilmiö kuin pariutuminen.

Avioliitto on luonnollinen siinä mielessä, että se on maallinen. Siihen, että kaksi ihmistä osoittavat parisuhteensa solmimalla maallisen sopimuksen, johon liittyy juridisia ja yhteiskunnallisia oikeuksia ja velvollisuuksia, ei liity mitään yliluonnollista. Tässä merkitykessä luonnollisuusargumentti on turha: avioliitto on luonnollinen, mitä sitten? Jos se on luonnollinen, siihen ei liity mitään ihmisestä riippumattomia voimia tai velvoitteita, jotka estäisivät sen kehittämisen tai muuttamisen. Eli jäljelle jää vain luonnollisuusargumentin käyttä merkityksessä ”Miehen ja naisen välinen avioliitto on luonnollinen minulle yksilönä eli toisin sanoen minulle ominainen malli.” Tämä taas pudottaa spn-avioliittolain kritisoinnin luonnollisuusperusteluin tasolle ”En pidä jäätelöstä, joten mielestäni kenenkään ei tulisi syödä sitä.” Kyse on yksilöllisestä mieltymyksestä, jota ei pidä sekoittaa faktaan, totuuteen tai ”luonnollisuuteen" sen muissa merkityksissä.

Toimituksen poiminnat