Aidosti aviossa!

Kesäkuisena päivänä 1982 istuin kaalikääryleannoksen ääressä työpaikkani ruokalassa. Kesäkandi, ikää 21 vuotta – elämä edessä, tukka takana, odotukset korkealla.

Ruokalan poikki lonksutteli puuavokkailla hyvin määrätietoinen, komearaaminen mies. No niin, totesin itsekseni, tästä otetaan selvää! Työpaikkaromanssihan siitä syntyi, vaikka voittoon pääsikin ehkä väsyttämällä. Edellisestä suhteesta irtautuneen miehen vapaudenkaipuu oli vahva.

Elokuussa muutimme yhteen. Pian ostimme Helsingin asematunnelin kultasepänliikkeestä kihlat.   

Erosimme kansankirkosta, jolle kelpasi vain osa ihmisistä elämänpiireineen. Niin oli silloin ja on edelleen: https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/ville-ranta-kirkollinen-tervetulotoivotus

Seurasi opiskelua, työtä ja törkeäkorkoisen asuntolainan maksua. Silloin olivat ajat toiset, opiskelijalla saattoi olla kolme osa-aikaista työpaikkaa opiskelutahdin kärsimättä. Yhteinen taloudenpito opittiin helposti, mutta ei virheittä.

Virallisesti parisuhdettamme ei ollut olemassa ensimmäisten 20 vuoden ajan. Testamentti tehtiin, koska se oli ainoa keino turvata puolison oikeus yhdessä rakennettuun ja maksettuun kotiin.

1980-luvun loppu ja 1990-luvun alku oli raskasta aikaa. Ystäviä sairastui ja kuoli. Hyvin mahdollisesti pelastimme toistemme hengen sitoutumalla – siitäkin muistamme toisiamme kiittää.

Vuonna 2002, vuosien väännön,  kansalaiskeskustelun ja vasta-addressien jälkeen laki rekisteröidystä parisuhteesta astui voimaan. Maksoimme jo kolmatta asuntolainaa.  Marssimme nahkavaatteissa maistraattiin ja rekisteröimme parisuhteemme ensimmäisenä parina silloisessa kotikaupungissamme. Virkailijaa jännitti enemmän kuin meitä, siispä rohkaisimme häntä.  Hyvin meni. Elämä jatkui entistä turvatumpana.

Tänään, 1.3.2017, olemme vihdoin aviopuolisot. Elämä rakkaan puolisoni Manun kanssa ei ole ollut pelkkää juhlaa. Kyllä se on ollut myös ruusuilla tanssimista!

Mitä seuraavaksi? Tietysti hääyö, huomensuukko aviopuolisolle ja jatkamme yhteisen arjen juhlaa.

Kiitos Tahdon 2013 -aloitteen alullepanijoille, kannattajille, lainsäätäjille ja suopeille suomalaisille. Ei unohdeta, että korjattavaa vieläkin on. 

Onnea kaikille aviopareille!

mark01toivonen
Sosialidemokraatit Hämeenlinna

Hämäläistynyt, pääkaupunkiseudulla opiskellut erikoislääkäri, lääket. tri. Työhistoria käytännön lääkärinä valtion, kunnan ja yksityissektorin palveluksessa. 30 vuotta lääkevalvonta- ja konsultointitehtävissä viranomaisten ja teollisuuden palveluksessa. Fanitan erityisesti harvinaissairauksien potilasjärjestöjen ja eurooppalaisen katto-organisaationsa (EURORDIS) toimintaa. Samoan ystävä. 1.3.2017 alkaen aidosti aviossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu